Oppsett fluesnelle:

Hvordan å sette opp en fluesnelle, fra «backing til tapert»….


Feste sene til spolen slik:

Lånt fra The New Fly Fisher ; Viser hvordan man binder backingen til snellen.


 


Løsne redskap fra bunn:

Sjekk denne! Statskogs Geir Wagnild gir deg et nyttig tips dersom du har satt fast sluken 😉 Det er håp i et hengende snøre..(Fra @Statskog SF)



Catch and release:

En fantastisk flott film om hvordan man gjør C & R (Gjenutsetting av laks (norsk tekst)). Videoen er lånt fra «Norske Lakseelver»




Lovlige krokstørrelser:

 En video om lovlig krokstørrelse fra NJFF. Dette er faktisk noe den enkelte fisker må sette seg inn i…


Villaks eller oppdrettslaks?

Å se forskjell på villaks og oppdrettslaks er ikke for alle like enkelt. Vi har lånt denne videon fra NJFF for at du skal finne ut av forskjellen som for enkelte er innlysende…


Desinfisering av utstyr

Langs elvene finner du desinfiseringsutstyr. Bruk det! Kampen mot Gyrodactylus salaris er ennå ikke over. (Lånt fra Norske Lakseelver

I 2009-2012 ble 10 elver og tre innsjøer i Vefsn i Nordland rotenonbehandlet, i 2011-2012 ble Lærdalselva i Sogn og Fjordane behandlet med aluminiumsulfat og i 2013 ble elvene i Raumaregionen rotenonbehandlet.

Før fisket

Før du fisker i en elv, må du desinfisere fiskeutstyret. Dette er viktig for å unngå smitte av den dødelige parasitten Gyrodactylus salaris. Gyro dør i saltvann, men kan overleve på vått fiskeutstyr (jakker, fluer, kanoer, sluk, plastposer, vadere osv.) i mange dager. Det er derfor utrolig viktig at du som fiskere og alle andre som utøver vannsport i elvene våre desinfiserer utstyret hver gang du bytter elv. I Norge har mesteparten av smitten blitt spredd gjennom utsetting av smittet fisk i nye vassdrag. Husk at det er ulovelig å sette ut fisk et annet sted enn der du har fanget den. Med den økende mengden sykdommer i oppdrettsindustrien, er det viktigere enn noen sinne å desinfisere. Virkestoffene i desinfiseringsvesken dreper også andre parasitter og smittestoffer som du kan ha kommet borti, f.eks gjennom fiske etter rømt oppdrettslaks.

Dette må du huske på

  • Ikke flytt fisk mellom vassdrag
  • Ikke vask eller sløy fisk andre steder enn der du fanget den
  • Ikke slå ut vann i andre vassdrag enn der du hentet det (vannflasker osv)
  • Desinfiser alt fiskeutstyret før bruk
  • Båter, kajakker, kano, flytemadrasser og annet må også desinfiseres eller være helt tørt før det flyttes

Desinfiseringsteder

Langs elvene er det desinfiseringssteder. Her kan du desinfisere fiskeutstyret (husk sluk- og fluebokser, håv og andre ting som har vært i kontakt med vann i andre vassdrag). Desinfiseringen skjer med et preparat som heter Virkon-S i en 1% oppløsning. Dette skader ikke klær eller fiskeutstyr. Du kan også kjøpe Virkon-S på Felleskjøpet og lage din egen oppløsning. Stoffet sprøytes på utstyret som skal desinfiseres og skal virke i 15 minutter. Deretter skyller du det av.

Ta ansvar! Mange av de som driver med vannsport i elven, er ikke klar over smittefaren. Spesielt gjelder dette utenlandske kajakkpadlere. Møter du noen som kommer kjørende med kajakk eller kano på taket langs elva, er det flott om du gjør dem oppmerksomme på at utstyret må tørkes eller desinfiseres før de padler i elva. Spesielt kajakker har lagringsrom som kan samle vann om de ikke er helt tette.

Fiske i smittet elv Det er en del vassdrag og elver som er smittet, og hvor fisket er åpent. Fisker du i en av disse, må du desinfisere utstyret også etter at du har fisket.

 

 

HVORDAN SE FORSKJELL PÅ HUNN OG HANNLAKS

Det er vanskelig å skille mellom hunn og hanlaks tidlig på sesongen. Det er liten forskjell på hun og han, og selv erfarne fiskere har problemer med å skille de fra hverandre med 100% sikkerhet. Begge har en liten krok på underkjeven og eneste mulighet for å vurdere om fisken er hun eller hanfisk, bortsett fra å åpne fisken, er å se forskjellen på hodeformen.

Hanlaksen har et lengre hode og hodelinjen sett fra siden, over øyet og mot nesen, er flatere en hos hunfisken. Den har en liten antydning til den lengre nesen den får. Dette kan sees fra siden og ovenfra. Hvis du ikke finner disse tegnene er det bedre at du setter ut laksen siden at det da er stor risk for at det er en hunnlaks.

Hunlaks Hunlaksen har et kortere hode og hodelinjen sett fra siden, fra starten av hodet og mot nesen, er mere buet en hos hanfisken. Den har ikke nesen som hanfisken får. Dette kan sees fra siden og ovenfra. Hvis du finner disse tegnene er det stor risk for at det er en hunnlaks.

Målestasjoner og Webcams for mange elver