Lag din egen røykelaks

posted in: Blogg | 0

Kaldrøyking av laks er en tradisjonell og smakfull metode for å konservere og tilføre
røyksmak til laksen. Prosessen innebærer å eksponere laksen for røyk ved lav temperatur
over en lengre periode, slik at laksen får en god og velbalansert røyksmak.


Matrøyk AS tilbyr en komplett løsning for røyking av mat, som er utviklet gjennom
generasjoner. Ved hjelp av Hobbyrøykeriet Normann kan du enkelt lage din egen røykelaks
hjemme eller på hytta. Røykeriet leveres komplett med røykutvikler, praktiske hengekroker
og netting for tørking av råvarene.


Hos Matrøyk verdsetter vi felleskapet rundt norske mattradisjoner.

Derfor tilbyr vi medlemmer av Laksefiske I Norge 10% rabatt ved bestilling av produkter på matroyk.no. (Klikk blå link for bestilling/se produkt)
Bruk rabattkode Laksefiske2023, gyldig t.o.m 31.08.23.


Slik lager du din egen røykelaks

Velkommen til Matroyk.no Alle kan røyke mat:

Slik lager du din egen røykelaks


Salting


Det første steget I røykeprosessen er å tørrsalte laksen, slik at den konserveres og får den
rette saltsmaken.


Skyll fisken I kaldt vann og strø et lag grovsalt I bunnen av en stor plastbeholder som har
plass til hele laksesiden. Legg laksesiden med skinnsiden ned I karet, strø salt over fisken og
gni det forsiktig inn. Sørg for at fisken er helt dekket av salt. Deretter setter du på lokk og
oppbevarer plastbeholderen kjølig mens saltingen pågår.


For å få en rundere saltsmak kan du tilsette litt sukker I saltblandingen. Om du ønsker dette
kan du blande 1 del sukker med 9 deler grovsalt I saltblandingen. Laksen bør ligge I salt I 8-
12 timer, avhengig av hvor mye saltsmak du ønsker

Tørrsalting av laks I saltekar

Tørking


Når laksen er saltet må den tørke et lite døgn før den kan røykes. Start med å skylle av
saltrester med rennende vann og tørk vekk fuktighet med et tørkepapir. Ved bruk av
Hobbyrøykeriet Normann kan du enkelt henge laksen på hengepinnene I røykeriet, sette på
nettingrammene og sette taket I åpen posisjon (lufteposisjon).


Jo tørrere overflaten på fisken er, dess lettere tar den til seg røyk. Laksen bør tørkes I 12-24
timer. Du kan kontrollere om laksen er tørr nok ved å trykke en tørkepapir mot fisken. Om
papiret klistrer seg til fisken bør den tørke noen timer til. Dersom papiret faller av er laksen
klar til røyking.

Hobbyrøykeriet I lufteposisjon

Røyking


Når laksen er ferdig tørket er den klar for å røykes. Start med å henge laksesidene på de
medfølgende krokene I Hobbyrøykeriet. Deretter plasserer du røykutvikleren på den
keramiske flisen I bunnen av røykeriet og legger på en røykekloss av tre. Lukk deretter luken
I fronten og taket på røykehuset. Til slutt kobler du røykutvikleren til strøm. En røykekloss
lager røyk I ca. 1,5 time.


Når du kobler røykutvikleren til strømnettet begynner det ganske fort å komme røyk fra
treklossen. Røykutvikleren er kun 30 watt, noe som gjør at den lager ren røyk uten
brentsmak. I tillegg unngår du at temperaturen I røykhuset blir for høy. Laksen røykes I 5-7
timer, avhengig av hvor sterk røykesmak du foretrekker. Tips: Smak til underveis for å få
smaken du ønsker.

Ferdig røykt laks

Serveringsforslag med røkt laks


Kaldrøkt laks kan serveres på flere forskjellige måter for å tilføre ekstra smak. Ved å
kombinere laksen med ulike ingredienser og tilbehør kan du skape smakfulle retter som
passer til enhver anledning.


Kaldrøkt laks og eggerøre
Server den kaldrøkte laksen med en myk og luftig eggerøre. Perfekt kombinasjon på
brødskiven eller som en del av koldtbordet.


Lefseruller med røkt laks
Lefseruller med røkt laks er en enkel og smakfull rett som passer utmerket til tapasbordet.
Ingredienser (4 porsjoner)

  • 4 store lefser
  • 400 g kaldrøkt laks
  • 200 g Philadelphia
  • Ruccola
    Slik gjør du
  1. Smør en jevn mengde Philadelphiaost på hver av de fire lefsene.
  2. Fordel ruccolasalaten over osten.
  3. Legg på tynne skiver med kaldrøkt laks.
  4. Rull lefsene stramt og forsiktig sammen.
  5. Skjær lefsene 4-6 mindre biter, avhengig av hvor store ruller du ønsker.

Pasta med røykelaks
Ingredienser (4 porsjoner):

  • 2-3 dl olivenolje
  • 1 fedd hvitløk
  • 2,5 dl matfløte
  • 300 gram røykelaks
  • 500 gram pasta
  • Salt og pepper
  • Dill
    Slik gjør du:
  1. Kok opp pasta etter anvisning på pakken.
  2. Varm opp olivenolje sammen med hvitløken og tilsett kremfløte. Kok opp.
  3. Bland inn den ferdigkokte pastaen og topp med røkt laks.
  4. Topp pastaen med salt, pepper og dill.
  5. Server med ferskt brød og gjerne en lett rødvin.

Velbekomme!!!