Vi skal i samarbeid med siden Storlaks over 20 prøve å få et register over de virkelg store laksene tatt i Norge fra tusenårskifte og til i dag. Vi håper at alle som er så heldige melder seg inn på siden til Arne Myhre som er admin der. Siden er en svært eksklusiv klubb for alle som har vært så heldige å lande monsterlaks i Norge og du som fisker må selv melde fra og be om medlemskap dersom du er balnt de som har fanget en storlaks over 20. Vi tror dette kan bli spennende og vil gjerne følge opp med det vi kan..

 

  Av Terje Clausen og Øyvind Ramberg

Terje Claussen; Det er Øyvind Ramberg som temmet den og som skal ha mesteparten av æren her.
Terje Clausen og Øyvind Ramberg

En fra Gaula i 2009. Den gangen som roer og håver. Føler at jeg var sterkt delaktig i denne fantastiske laksen på 21,1 kg som vi tok på harling med wobbler. Det hadde kommet og stoppet et godt flak med nygått laks på Tranmæl denne første uka i Juni 2009. Vi hadde plukket bra med fisk fra 5 – 16 kilo når Øyvind og jeg går i båten for å ro en runde. Jeg ror båten mot det området vi vet at flaket står og det tar ikke lange tiden før det er bortpå fisk, uten at denne sitter. Vi fortsetter og akkurat i det vi setter fart i båten ut fra bredden, så hugger det til på den ene stanga. Øyvind sveiver inn den andre, mens jeg setter kroken i det som skulle vise seg å være en gigalaks. Øyvind overtar stanga og begynner å kjøre fisken, mens jeg tar båten mot land. Temmingen går forholdsvis greit og etter ca 20 minutter kan jeg håve dette prakteksemplaret.

En film om denne gutta og denne flotte laksen:

 

*********

En fisketur til Alta 12 august 2015 med Morten Skundberg og Vegar Romsdal

Skrevet av Vegar Romsdal

En «rusk» av en storlaks…

Fra Alta 12 august 2015. Vi hadde døgnkort i Nedre Sierra eller Ner Skjæra som den kalles på folkemunne, plassen er en av de mest kjente fiskeplassen i Altaelva og under riktige forhold har mange fått sitt livs fiskeopplevelse på denne plassen, noe vi også skulle vise seg å få. Vi startet fisket klokken seks på ettermiddagen etter at vi hadde vært en tur opp til Gabo hvor «Gabokjerringa» fikk seg en skål for godt fiske. Vannstanden var ikke optimal, men fult fiskbar.

En skål til Gabokjærringa må til….

Vi gikk på med godt mot selv om vannstanden ikke var optimal. Vi byttet på å fiske runde etter runde, men ingenting skjedde. Etter konstant fiske i tolv timer begynte vi å lure på om det var dårlige varer vi hadde skjenket til «gabokjerringa» og hun hadde bestemt seg for å være sparsom på fangsten. Vi rodde over på berget hvor vi hadde sett noen fisker. Jeg fisket fra «hella», men ingenting. Morten gikk lengere opp hvor elva gjør en sving i nitti grader og danner en bakevje inn mot berget. Jeg tenker hva i alle dager skal han oppi der? Må da være umulig å fiske med flue i den virvelstrømmen. Klokken var nesten syv på morgenen og jeg tok meg en liten hvil på berget.

Ojoj. Noe stort er på….

Så ble det stramt, en av virvelstrømmene hadde dratt den tunge 1200 grains lina inn under berget og det hugde til, jeg våknet da Morten kom spaserende forbi meg med bøy på stangen. «fikk du på laks oppi der» var vist det jeg sa da jeg våknet å var på tur å hoppe i båten, men etter at laksen hadde rolig beveget seg ut seksti sytti meter snudde laksen og gikk tilbake inn i virvelstrømmen. Etter en god stund med temming/tamping fra land så ser jeg fisken nede i dypet, og sa til Morten at denne er diger. Hvor stor spør Morten? Mellom 20 og 30 kilo svarer jeg, ansiktsuttrykket på Morten i det jeg sa det glemmer jeg aldri. Så forsvant laksen ned i dypet, vi skimtet kasteklumpen langt der nede og anslår at fisken står på ca. femten meters dyp. Den rikker seg ikke, tar noen små turer ut i virvelstrømmen og så tilbake inn mot berget. Hva gjør vi? Vi kan jo ikke stå hær hele dagen? Jeg lemper det som er av stein i elva for å prøve å skremme den til å bevege på seg, men laksen bryr seg absolutt ingenting. Etter en og en halv time må vi finne på noe før taket rakner og flua løsner.

En må være fornøyd med å få landet en sånn…

Vi kommer oss i båten og prøver å ro laksen igjennom virvelstrømmen, men den kommer ikke etter. Vi ror inn i virvelstrømmen i ring for og få løftet laksen opp fra dypet. Jeg slår i filler padleåren i forsøket på å skremme fisken til å bevege på seg. Det blir det mest bare fliring i båten av, laksen bryr seg ingenting. Etter flere runder rundt i virvelstrømmen kommer laksen endelig opp fra dypet og vi får rodd den over i rolig vann. Laksen kom på land etter nesten tre timer med temming, den hadde slukt flua som satt i den bakerste gjellebuen. Klokken var nå ti og vi var særdeles fornøyd med fangsten, men det var enda to timer igjen av døgnet. Etter alt det bråket vi hadde laget ute i kulpen hadde ikke jeg de helt store forhåningene. Vi rodde ut igjen, og på de neste to timene landet vi tre lakser på 8, 10 og 16 kilo. Er ikke ofte jeg blir revet med av andre sine fisker, men når man har fisket i lag i mange år er det minnerikt å få ta del i en slik opplevelse. Jeg var tros alt fornøyd etter å ha landet en «liten» laks på 16 kilo fem minutter før døgnet var over, men det var nesten komisk å se hvor stor forskjell det er på en laks som veier 16 og 24 kilo.

 

Det er svært gledelig for oss og alle engasjerte at vi får inn gode fiskehistorier og vi takker for denne. Ønsker du å fortelle om din storlaks eller en annen laksefisketur, send oss noen ord og gjerne bilder. Over 20 kilo havner her, men en god historie kan vi legge på bloggen vår. (Admin)