Fiskemuligheter i Oslo og omegn i september.

posted in: Blogg | 0

Formuelert og skrevet av Jan Arhaug: Laksefiskeboka (med noen tillegg fra red.)

Her har jeg forsøkt å lage en 2020-oversikt. De aller fleste elvene er smålakselver hvor det passer med haspelstang (f.eks 9-11 fot med kastevekt opp til ca 30 gram) eller enhånds fluestang (f.eks 10 fot klasse 7). Det er selvsagt fullt mulig å fiske med større eller mindre utstyr. Ikke kjøp nytt før du har vært å fiska en gang. Fisk med det du har første gangene. Drammenselva og Numedalslågen er større elver og anbefalt utstyr er multiplikatorstenger (eks 13 fot opp til 80 gram kastevekt), eller 2-hånds fluestang. For «begynnere»: Når jeg skriver «flomelv» er det fordi mange av elvene er veldig avhengig av mye (alt er relativt) vann for å lure laksene opp fra fjorden.

Akerselva – Ut september (nedre del).

Akerselva

https://www.inatur.no/laksefiske/570f7b0de4b046b07d5dc160/urbant-laksefiske-i-akerselva-2020

Typisk flomelv. Det går litt fisk også på minstevannføring (regulert vassdrag). Men om vannverket slipper ut 5 kubikk eller mer kommer det langt flere. Kort via Inatur. Billig!

Lysakerelva – Ut september

Lysakerelva

https://www.inatur.no/laksefiske/57b43e3de4b01fc7cc751eef

Typisk flomelv. Dessverre er alle kort solgt ut sesongen.

Sandvikselva – Ut september

Sandvikselva

http://vb-sportsfiskere.no/sandvikselva/fiskekort-i-sandvikselva/

Medlemmene her får årskort. De har likevel noen årskort for salg. Døgnkort selges ikke. Kontakt Bærum Jeger og fiskerforening for å sjekke om noen er ledig. Jeg mener å huske at de koster kr 700.

Lierelva – til 15. september

Lierelva

http://www.lierelva.com/

Også en flomelv. Veldig bra fiske der noen dager etter mye regn. Spesielt dag 2 -4 da elva blir grå pga mye leire langs elva, og det tar litt tid før den får sikt. Både laks og mye sjøørret. Kort koster 300 hvorav 100 er pant.

Dagskortene kjøpes på Statoilstasjonene (den i Lierbyen og den på Tranby). NB: Som Drammenselva er denne gyroinfisert. Utstyr MÅ desinfiseres. Koselig elv.

Askerelven – Ut september

Askerelva

https://www.njff.no/fylkeslag/akershus/lokallag/asker/Sider/Fiske.aspx

Jeg kjenner ikke elva, men dette er vel også en typisk flomelv. Ønsker du fiskekort for Laks og sjøørret i Asker-/Blakstadelven og Neselven kan du ta kontakt med Asgeir Wien på telefon 924 93 515. Send en SMS og du vil få instruksjoner på hvordan du kan skaffe fiskekort for 2020. Sesongkortet koster 400 kroner og gjelder for både Asker og Neselven. Fisket avsluttes 31 september i begge elvene. Det er 30 kort tilgjengelig. Førstemann til mølla.

Åroselva – tom 15. september

Åroselva

https://www.njff.no/fylkeslag/buskerud/lokallag/ro/sider/Fiske.aspx

Døgnkort (ubegrenset) for kr 250 kjøpes via inatur. Veldig tydelig flomelv. Lite vann = lite oppgang. Kommer mye regn kommer også mye og til dels stor (7-8 kg) laks.

Drammenselva – Ut september.

Drammenselva

Middels/laber sesong der hittil i år. Dog, denne elva er så svær at den går på noen hundre kubikk selv på tørreste sommeren. Så her går det opp en del laks av alle størrelser hele sesongen. Største som er tatt i år bikket 20 kg (Petter S.). Nicolai fikk personlig rekord på 19,6 to dager før. Største jeg har fått der var vel 13 komma noe, men det var ikke i år. Regn med at det kommer MYE (og stor) fisk dersom vi får en sommerflom helt på tampen. Kanskje det sikreste kortet for de som vil sikre seg storlaks. Vær forberedt på svært mye folk og «køfiske» hvis det kommer mye vann. Kort kjøpes kun ved oppmøte på Campingen i Hokksund. Kortsalg hver dag fra 18.30 til 20.00. Kortene gjelder fra kl 21 til kl 21 dagen etter. De siste 14 dagene er det ubegrenset med kort på «blåsonene» og da selges også kort via sportsbutikken på kjøpesenteret. Litt dyre kort. Koster 500 for et dagskort, men du får tilbake 100 i pant. Sjekk hellefossen.no for mer info

Numedalslågen – tom 9. september

Numedalslågen

https://www.inatur.no/fiske/518298abe4b0ecff28119661

Som følge av midtsesongsevalueringen (kort fortalt at det er mye fisk!) er fiskesesongen opp for Holmfoss forlenget til 10. september (siste fiskedag 9. September). Dette er også en storlakseelv. Den andre de engelske lakselordene reiste til når de kom til Norge. Svært idyllisk natur langs denne lange og flotte elva. Må være den vakreste lakseelva på østlandet. Sjekk brufoss.no for info og kort.

Hagnesvassdraget (midt i Vestfold) – til 10. oktober!

Hagnesvassdraget

Dette er høstelva fremfor noen. Ekstremt sen elv hvor fisken står og stanger utafor inntil det kommer mye vann. Kommer det ikke regn før sent på sommer/tidlig høst kommer heller ikke særlig laks. Men kommer det et saftig nedbør som gir kraftig vannføring i september/oktober, er dette plassen å sikre seg laks på.Sjekk for info: brufoss.no 

Gjersøelva – “andre veien ut av Oslo”

Gjersøelva

https://www.njff.no/fylkeslag/akershus/lokallag/oppegard/sider/Fiske.aspx

Fisketid er 15. – 30. juni og 1. august – 15. oktober.

Det er kun medlemmer av OJFF (oppegård Jeger og Fiskerforening) som får fiske og utstedt fiskekort.

Og nei.. du fisker ikke i “gyteperiodene” selv om du fisker i september. Lukkingstidene i alle elver er tilpasset når laksen kommer og når den gyter, så ingen fare. Men får du en brun “gammal” hun-laks, slipp den helst ut igjen. Vi trenger babyene den skal lage ?

Send meg PM om noe her er ukorrekt eller annet, så kan jeg fiske.. ehm, unnskyld.. fikse.

Skitt fiske!