Lakseslott eller luftslott?

posted in: Blogg | 0

Ikaros T.P.

Diskusjonen går heftig om bruk av forskjellig lovlig fiskeutsyr. Mange som ikke kan fiske med flueutstyr føler seg mobbet av fluefiskerne. Det er visst ikke fullt så bra å fiske med annet utstyr. Flue-adelen har en tendens til å mobbe andre laksefiskere. Selvsagt kan fluefiskerne ha rett i en ting: Det er flott å bruke fluestanga. Få tilslaget og kjenne laksens urkrefter og overvinne den. Men fangst er fangst og laks er laks.

De fleste av oss bruker relativt mye penger på en hobby som i økende grad blir en luksussport. Utstyret, dersom man skal ha, det anerkjente utstyret, koster i seg selv en liten formue. Selv har undertegnede for en formue i fluebinderutstyr som er samlet gjennom tiår. Selvsagt skal man binde fluene selv. Det er jo prikken over i-en. Men prisen på denne hobbyen som etter hvert blir altoppsluknde har blitt for voldsom. Mange vinterkvelder blir brukt for perfeksjonering av teknikk og utførelse. Mange binder sine egne mønstre og gleder seg ved å vise disse frem til familie og venner.

De som kommer etter oss “gamle” skal også ha gleden av laksefiske. Derfor arrangeres det barnas dag og kastekurs for unge. Men de får lite og ingen inntrykk for hva dette vil koste de i fremtiden. For dyrt blir det! Først skal man anskaffe stenger, snelle, line og alt som hører til stangen. Man må jo også ha egnet bekledning og gjerne en knutefri hov. Det skal jo være bra å sette ut laksen igjen: Så kalt C&R: catch et release. Det er j ikke alle som liker å spise fisk, men fiske må de få lov til. Det er jo en edel tanke å slippe ut den stakkars laksen så den får gjort jobben sin: Reprodusering!!Man bør jo tenke på at nestemann opp i elva også skal få laks. Ingen tenker tanken at laksen kan ta alvorlig skade av dette. Uansett hvordan det gjøres.


I flere og flere elver blir det bygd opp nye lakseslott. Tillegg til annen inntekt for grunneierne. Selvfølgelig må noen betale for dette. Investeringene skal jo forsvares og nedskrives. Det er den enkelte laksefisker som betaler og de fleste synes det er greit. Det strøs med kapital til små samfunn rundt bygdene ved de beste lakseelvene. Og slik skal det være- Det er alltid koselig å komme til ett miljø med andre som dyrker den samme lidenskapen. Fiske sammen – spise sammen og fortelle skrønene som alle har hørt før og som alle ler hjertelig av. Jo laksefiske er herlig…

Tilbake til utgangspunktet: Mobbing av andre fiskere. Det er leit at noen synes de er bedre enn andre. Laksefiske eller ikke. Det er leit når folk trekker seg vekk fordi de ikke fisker med rett utsyr, eller teknikk. Det er leit når laksefiske blir ekskluderende. Det er leit når grunneiere og jeger og fiskeforeninger sier at du skal få lov, men bare dersom….Hvorfor kan man ikke respektere hverandre. Hvorfor er det verre at en laks blir tatt på mark, eller spinner for den slags skyld. Den som fisker har samme glede av laksen som andre. Den samme kvotereguleringen gjelder uansett. Om det tar 5 minutt eller hele døgnet, hva har andre med det å gjøre? Om du slipper den ut eller ikke?
Krøking av fisk er ikke morsomt. Alle som har sett dette vet at laksen som oftest blir rabiat. Ingen kontroll – og laksen kommer seg fri, men dør gjerne av skadene. Jeg vil se den som kan skaffe frem bevis på at noe utstyr er bedre for fisken enn andre. Det er fiskeren det kommer an på. Ikke utstyret. Laksen biter på hva som helst som trigger den. Vi har sett laks bli tatt av unger med kjepp og sen og mark. På gammeldags “øljekk” med krok og ring. Det som er viktig er å ha respekt for det en holder på med. Ikke prøve å være bedre enn andre. Ikke ødelegg miljøet. Ta vare på naturen, vennene dine, laksekammeratene og deg selv. Ikke lag flere hindringer for folk som gjerne vil prøve laksefiske, med flue, sluk ,spinner, mark, ja all lovlig redskap, så kan sporten vare inn i fremtiden dersom man løser de egentlige problemene. De økologiske, Oppdrettsproblematikken. Luseproblemet og annet…ja da, men først da…
SKITT FISKE!!!

Hilsen Icarus T.P