Norges vakreste bok

posted in: Blogg | 0

Jone’s Guide til Norge

Presentasjon

Har du hørt om Villaksåret 2019?

Forsiden

Lakse-organisasjonene for Atlanterhavet (NASCO) og Stillehavet (NPAFC) har vedtatt at 2019 skal være det internasjonale året for laksen. I Norge skal Norges Jeger- og Fiskerforbund og Norske Lakseelver feire Villaksens år «med brask og bram».

Men også de som ikke er tilgodesett med offentlige midler kan kaste seg på markeringen av den fantastiske villaksen og dens rolle i nordmenns liv.Det lille forlaget Matei Publishing Group AS som i 2017 ga ut boka «Effektivt laksefiske», markerer Villaksåret med utgivelse av klassikeren Jones’s Guide to Norway. På norsk!

Omslag

Boka

Frederic Tolfreys bok Jones’s Guide to Norway ble utgitt i noen hundre eksemplarer i 1848. Boken er blitt noe nært en «hellig gral» for fluefiskere, ikke minst som følge av de håndkolorerte illustrasjonene av 20 etter hvert så berømte klassiske laksefluer. Den dag i dag hersker det fortsatt mystikk rundt hvem som var disse fluenes opphavsmann. Og originalboken? Den er nærmest umulig å skaffe. Noen få eksemplarer finnes hos samlere rundt om i verden.

Oversetteren Tor Larsen har oversatt boken fra engelsk til norsk. Dette er første gang boken blir oversatt til annet enn originalspråket.

Fotograf Haugaard har tatt bilder av Longs fluer, som presenteres over helsider i boken.

I tillegg til dette har en rekke andre bidratt i arbeidet med boken. Det kan nevnes at Jan Arhaug (Effektivt laksefiske) har skrevet forord. Fotograf Martine Lund har med hjelp av Folkemuseet på Bygdøy og kostymelageret til Norsk film tatt omslagsbilde som trekker linjene direkte tilbake til originalomslaget fra 1848.

Boken gis ut i anledning Villaksåret 2019, i 2019 nummererte eksemplarer.

Boken gis ut i anledning Villaksåret 2019, i 2019 nummererte eksemplarer.

Toppkvalitet

For å understreke den historiske betydningen av boken, og for å fremheve Long sitt kunstneriske bidrag, har Julius Ørenberg bokbinderi i Oslo laget bokser for Long sine fluer og de første 20 eksemplarene av boken. Bokbinderiet har tradisjoner tilbake til 1860 og lager blant annet Nobels fredspris. Hver av Long sine 20 fluer er bundet inn i en boks tilhørende sitt eksemplar. Hver boks er altså unik og finnes kun en av i verden. F.eks har organisasjonen Redd Villaksen bok nr 14 i en boks med flue nr 14; “Tom Tickler”.


Per april 2019 er halvparten reservert.

De 20 første eksemplarene i håndlagde bokser har en verdi på kr 9.500,- (veiledende butikkpris) pr stk. Ved siden av å være Norges vakreste bok blir disse samlerboksene også årets mest eksklusive og dyrebare bokutgivelse. Frem til offisiell slippdato i juni kan disse eksemplarene forhåndsreserves direkte fra forlaget. Per april 2019 er halvparten reservert.

Boksen

For de som vil beundre originalboken og de norske spesialutgavene kan vi nevne at en utstilling dukker opp flere steder frem mot sesongstart. Stonefly og Angler har allerede hatt arrangementer. I april dukker utstillingen opp på Camp Villmark. I mai skal bl.a Revir Oslo vise den frem.

Fra presentasjonen

Hvem kjøper?

De øvrige eksemplarene av boken (nr 21 – nr 2019) koster kr 399,- per stk og kan kjøpes på www.matei.no eller hos en av forhandlerne (bl.a Angler, Stonefly, Jarle & Bjørnar fluefiske, Jakt & Friluft og museumsbutikken på Folkemuseet). Som en kuriositet kan nevnes at H. M. kong Harald har fått eksemplar nr 21, mens The Flyfishers Club i London har 2 eksemplarer av den norske oversettelsen i sitt bibliotek.

Fra den 10. juni blir boken tilgjengelig i alle bokhandlere.

Som for «Effektivt laksefiske» har forlaget også denne gang bestemt at 10% av overskuddet blir fordelt til rekrutteringsarbeid for å få flere barn og unge interessert i laksefiske.

Kontaktinformasjon til forlaget er Karoline Wilhelmsen (daglig leder), tlf 928 81 547 eller Jan Arhaug tlf 943 53 331 eller epost jan@jkma.no