Småbarnsmamma og laksefisker

posted in: Blogg | 0

Christian på 2 år har alt fisket laks i 3 sesonger
Daniel Tilrem/Fiskeavisen .no (Artikkel laget på tips fra oss)

Vi har tatt en prat med Emilie Sanness som kan fortelle litt om hvordan det er å være mor, ivrig fisker og jeger. I 2015 fikk hun en sønn. Dette gjorde ikke at hun ble sittende inne med et nettbrett i hånda, nei barnet er med på turene! Emilie røper sine hemmeligheter til oss om hvordan hun får sønnen, Christian (2) til å holde ut på tur.

Foto: Privat
-Har lyst til å si litt om deg selv og hva som fikk deg til å starte med laksefiske?
Jeg er ei 21 år gammel jente, født og oppvokst på naturskjønne Nordmøre. Omringet blant skoger fylt med hjortevilt og fiskevann på gåavstand, var det vel ikke rart at jeg raskt ble interessert i friluftsliv. Barndommen var fylt med fisketurer til det lokale vannet «Junen» på osmarka, og selv om ikke ørreten var større enn marken min til tider, var det spennende å følge med på duppen. Jeg var også ivrig skytter, og drev aktivt med baneskyting fra jeg var 10-13 år, deretter tok jeg jegerprøven og hadde all fokus på storviltjakt og hund. Jeg felte min første hjort som 16-åring, og har i ettertid felt tosifret antall dyr.
Fokuset endret seg da jeg etterhvert ble kjent med flere i bygda som var ihuga laksefiskere. Fluefiske ble raskt en av mine store interesser. Jeg begynte med ei rimelig Guideline stang, som var utmerket for en nybegynner. Etter noen måneder fattet jeg interesse for tohånds, og har etter flere år med terping begynt å fått teken på det. Dette har vært min fjerde sesong med laksefiske, så jeg er relativt fersk i gamet.
I 2015 fikk jeg oppleve livets høydepunkt, da Christian kom til verden. Lite visste jeg at jeg skulle bli velsignet med en enormt selvstendig, tålmodig og fornøyd gutt, som også skulle bli min beste turkompis.  Før han ble født tenkte jeg at jeg skulle lære han alt jeg kunne, men i ettertid viste det seg at det er han som lærer meg. Vi deler mange flotte naturopplevelser sammen, og flere blir det.
Vi må jo nesten spørre om hva som er den største laksen du har fått?
Den største laksen jeg har fått var rundt seks kg. Samme året mistet jeg en hannlaks under landing. Vi anslo til å være rundt tretten kg, før den viklet seg rundt foten på klepperen og slet. Det var tårer og upassende gloser i lang tid etter.  Jeg er bare på min fjerde sesong, og sier meg mer enn fornøyd over å fått fem lakser så langt. Forhåpentligvis får jeg en ny rekord i løpet av denne sesongen!
Laksefiskere blir jo sett på som litt sære. Synes du selv at dere er en liten sær familie ,da dere har denne interessen?
Laksefiske, kanskje spesielt i form av fluefiske, bunner i stolte og gamle tradisjoner. Det er mange små faktorer som spiller inn, og hver minste detalj er nøye vurdert. Dette gjør at laksefiske for mange er en sær hobby! Det er nok ikke så vanlig at både gubben, kjerringa og ungen står utti elva, men jeg vil tørre å påstå at en skal lete lenge etter en sunnere måte å tilbringe familietid på. Ikke bare får pjokken dele fine opplevelser med oss, men han vil også lære verdien av naturen. På laksefiske handler det ikke bare om å stå i elva og piske, men tradisjonene og respekten for elva og dens gull.

Foto: Privat
Dere har hatt med minstemann på laksefiske i tre sesonger nå, og han er bare 2 år.
Er det mange som mener det er galskap at dere tar med han ut i elva med en bæremeis?
Det er ikke tvil om at det er delte meninger om det. Leter en lenge nok finner en farer i alle situasjoner, og barna burde egentlig pakkes inn i bobleplast. Det meste kan skje uansett hvor en befinner seg. Det skal sies at jeg anbefaler alle å gjøre en nøye vurdering av vannstand, vær og høl. En vader ikke med bæremeisen på ryggen i en ukjent høl, med høy vannstand og mye vind. Det er både utrygt og ubehagelig. Skal en ha med barn på tur må en tilrettelegge og ofre, og kanksje er ikke de beste laksehølene egnet for vading med bæremeis. En må ta det en får, og være fornøyd med å i heletatt være på laksefiske.
Så er det sikkert veldig mange som lurer på hva du gjør, når stor laksen hugger til med Christian på ryggen?
Det skal jeg ærlig innrømme at har ikke skjedd enda. Da jeg fikk laks i fjor lå han å så på fra vogna si på land. Men naturligvis – biter storlaksen på og ønsker å gi meg en skikkelig fight, så må jeg bare la den slite i verstefall. Da er vi også tilbake til «kan skje» prinsippet, og da er mitt beste råd å ikke ta sorg på forskudd. Du kan liksågreit få en laks som er lett å få landet. Fisker en med andre er det heldigvis kjapt for fiskekameraten å klipse av deg meisen og ta den selv. Som jeg alltid sier, alt går ant med barn – det krever bare tilrettelegging og tålmodighet. Det hadde vært utrolig kult å delt en slik opplevelse med Christian på ryggen.
Nå blir det litt spørsmål om minsten her, men vi er veldig for at foreldre

Foto: Priv
tar med ungene med ut.
Hva gjør dere for at han ikke skal gå lei eller kjede seg på fisketur? Barn er jo gjerne veldig utålmodige. 
Vi vet alle at når barn først blir lei, da blir det dritlei. Først av alt er komfort viktig, og da ligger fasiten i riktig bekledning, fottøy og eventuelt bæretøy. Jeg kler gutten min stort sett i ull året rundt, og gjerne lag på lag. Han har også vadebukse fra barnevaderen, og den er suveren. Om han vil vasse i vannkanten etter runden, eller vil hoppe i sølepytten, så gjør det ingen verdens ting. I forhold til bæretøy er det viktig å justere alt etter barnets strl, ha et godt tak og myggnetting over. Dette både for å forhindre den hersens knotten, samt for å forsikre seg om at flua ikke kan treffe barnet.
Snacks er alltid en slager, både hos store og små. En pakke kjeks og en solrik kan gjøre underverk. Jeg har også alltid ført samtaler med Christian, selv når han var nyfødt. Jeg forteller og spør, og selv om jeg det første halvannet året ikke fikk svar, er jeg sikker på at det er sunt. Nå bables det i vei, og vi har nedtelling for hvert speycast. 3-2-1, Svossssj! Inkluder barnet, uansett alder.  Dette tror jeg er nøkkelen til en vellykka tur, uavhengig om det er fiske eller fjelltur.
Har du noen tips til de som ønsker å ta med ungene sine på tur, men er redd for at de enda er for små?
Medmindre det bikker mange minus kan du trygt ta med minstemann ut på tur. Christian var med oss på laksefiske fra han var seks dager gammel, og atter en gang var bekledning det viktigste. Ull er gull, sommer som vinter! Tenk komfort fremfor antall skritt, og pakk en kg ekstra i sekken. Har en klesskift i sekken er det ikke krise om barnet hopper i sølepytten, eller de minste har et uhell.
Invester i godt bæretøy, dette gjør det både enkelt for foreldrene, samt barnet kan dubbe som det føler for. For de litt eldre er det ikke noe som er bedre enn å få stabbe rundt i ulendt terreng. La barnet bli kjent med naturen. Ha litt snacks på lur, og sett av god tid til turen. Dette gjør det lystbetont for alle parter.
Helt til slutt, så har vi tre raske spørsmål.
Alene på tur eller med andre?
Alene
Haspel eller flue?
Flue
Norge eller syden?
Norge
Tusen takk for en kjempetrivelig prat Emilie, vi synes det er utrolig gøy at du har et så utrolig godt forhold til jakt og fiske! Ikke minst at du deler dette med Christian. Du er et strålende forbilde for mange mødre der ute!
Vi sier bare en ting her i Fiskeavisen, å det er: FÅ BARNA UT!
Ønsker du å lese mer om Emilie, så har hun en blogg du finner her: Emiliesanness.blogg.no