Gutten og Kjempen

posted in: Blogg | 0

Fire år gamle Elian fikk kjempelaks på nesten 20 kilo

Utstyrt med Never give up-stang og snelle fra Abu Garcia, kroket fire år gamle Elian Eriksen en laks som var større enn seg selv.
Av: Endre Hopland fra Hooked.no
Det som bare skulle være en kort tur ned til elven med slukstangen, utviklet seg kjapt til å bli en fiskeopplevelse for livet for både Elian Eriksen (4) og Arnt-Magnus Gamst (33). Utstyrt med sin kjæreste eiendel her i livet, en seksfots Never give up-stang med tilhørende snelle fra Abu Garcia, rigget nemlig fire år gamle Elian FireLine-snøret med en 18-grams Salamander-sluk. Denne fikk ikke bevege seg lenge gjennom Reisaelvas kalde vannmasser før noe alvorlig digert hugg. Og med alvorlig digert, så mener vi virkelig alvorlig digert.

Elian er, sin unge alder tiltross, en erafren fisker. Sammen med resten av familien på fem er han jevnlig på fisketur året igjennom. Om sommeren fiskes det laks i elv, om vinteren fiskes det røye fra isen og om våren og høsten er det sjøørretfiske i sjøen som gjelder.

Les også: Matias (19) hadde vært laksefisker i en time da denne kjempen hugg

Den unge fiskeren har allerede rukket å få mange fisker i både ferskvann og saltvann, og han landet sin første smålaks i en alder av bare tre år. En fisker glemmer aldri sin første laks, men vi våger påstanden at Elian neppe kommer til å glemme sin andre, heller.
Kampen med kjempefisken ble beinhard på det lette utstyret, som altså er beregnet på langt mindre fisk enn den Elian kroket torsdag ettermiddag. Vanligvis gjør junior jobben selv når han får fisk på, men denne gangen måtte far i huset i aksjon.
Arnt-Magnus Gamst er en svært erfaren fisker, og senest i fjor landet han en fluelaks på 123 centimeter og 20 kilo, en fisk som fikk friheten tilbake. Torsdagens strabaser på lett spinnutstyr ble derimot langt tøffere. Så hardt ble utstyret presset at stangen faktisk knakk tvert i sluttfasen av fighten. Likevel klarte han å presse storfisken inn til elvebredden. Her fikk kompis Freddy Kristoffer Sandmo godt gjelletak på laksen, og løftet den opp på tørt land.
Ved elvebredden ble det jublet hemningsløst, før kjempelaksen ble målt til 122 centimeter og veid til hele 19,6 kilo. Dette er i sannhet en drømmefangst for absolutt alle laksefiskere. Storfisker Elian var mest ekstatisk av alle, men nå i ettertid har han likevel en beskjeden tilnærming til det hele.
Les også: Fightet storlaksen i en halvtime med knekt stang

– Lillingen synes det er moro at fiskekarrieren stadig går fremover, og at han nå har begynt å få litt større fisk (!). Spesielt er det stor stas å ha fått større fisk enn både mamma og begge halvsøskene sine. Akkurat nå tar han det hele veldig pent, sier Arnt-Magnus Gamst til Hooked.

FANTASTISK FANGST: Det er ikke alle som kan skryte av å ha fått laks som er større enn seg selv, men det kan faktisk Elian Eriksen (4). Kjempen var 122 centimeter lang og veide 19,6 kilo. (Foto og film: Maja Josefine Sellevoll)

Familien på fem bor i Reisadalen i Nordreisa kommune i Troms, og det er ikke lange biten ned til Reisaelva der storfisken hugg. Her legges det ned mange fisketimer hver eneste sesong, og de store fiskeopplevelsene er mange. Ingen av dem kommer likevel i nærheten av torsdagens action.
– Det var helt enormt. Det er veldig stort å kunne gi slike opplevelser og minner for livet til barna, mye større enn å få en slik fisk selv. Dette kommer Elian aldri til å glemme, selv om han nok ikke kommer til å skjønne hvor stort det egentlig er før om en god del år, sier far i huset til Hooked.
Fokuset til Reisadalen-familien er alltid å kose seg når de er på tur, og at fiske skal være morsomt. Å få diger laks er som en ren bonus å regne. Men for en bonus det var, selv om stangen til junior knakk.
Les også: Kjempelaksen til Peter tok 300 meter i første utras

– Vi bruker bevisst lett utstyr til barna. Utstyret må nemlig stå i stil til fysikken til fiskeren, og det er viktig at barna mestrer å kaste selv, og kan stå og fiske hele dagen uten å slite av seg armene med for kraftig stang og snelle. Elian synes det var veldig leit at stangen hans knakk, men det er klart det var verdt det. Egentlig er det et under at det ikke ble stangbrudd tidligere, for det var en lang kamp med en liten stang i relativt stri strøm, og fisken måtte kjøres hardt, sier Arnt-Magnus Gamst til Hooked.
Torsdag kveld publiserte Elian sin mamma, Maja Josefine Sellevoll, en video av sluttfasen av kampen og landingen av kjempelaksen på Facebook. Denne er i skrivende stund delt nesten 200 granger, og har over 250 000 visninger. Det er ikke så rart, for maken til fiskeglede og engasjement fra både store og små skal en lete lenge etter. Ta bare en kikk under: