Fra fisketur til fiskehistorie

posted in: Blogg | 0

Forfatter Håkon Dehlin 18. august kl. 02:29

Når fisketuren min forvandles til fiskehistorie
Kvelden før kvelden
* 16.08.2018 Meforsen Mo i Rana.


Øvre Meforsen inkl Kyrrebergan er den øverste strekka på den anadrome delen av elva. I og med at dette er endeplassen for laksen og sjøørreten, har dette blitt en svært så populær plass.Dette valdet har stangbegrensning på 4stk.
Helt ned på strekka har du brekket på Meforsen.

Brekket er stilleflytende og langt, men ender opp i en giftig brekkant med en smal dypål et stykke nedover. Dette er selvsagt en plass som det uten unntak blir tatt mye fisk.
Etter mange timer i skikkelig monsunregn så begynner endelig fargen i lufta å forandre seg, fra drittvær i dagslys til enda verre vær og lys. Klokka passerer ti på kvelden og det begynner og bli vanskelig å fiske, helt svart rundt deg og i det du skrur på hodelykta så kan det minne om synet du får når flyet som skal lande slår på lysene og det regner ute. Du ser faktisk ingenting.

Laksefisker nummer 3 legger i fra seg tohånds én, rigger opp slukstanga og stiller inn ambassadøren for ei giftig og lett møresild på 32gr i mørk farge.
Brillene måtte han bare legge i gapahuken siden de var uten vindusviskere.
Etter litt knall og fall ned mot brekket slenger han ut sluken, og som vi alle vet kan ambassadør gi et såkalt kråkereir av nylon som ingen andre sneller kan, dette skjedde selvfølgelig, men dette fikses rolig og behersket som en helt vanlig nordlending og problemet er fikset, men det som nå har skjedd er jo at sluken har kommet over brekket og ned i styket der ingen klarer og lande fisk, I allefall ikke fisk som det er litt størrelse på. Så I det han skal til for å dra inn bruket så går det på en laks som ikke klarte å motstå den mørke møresilda i mørket, tipper floken var glemt allerede.

Maks brems

Laksen raser nedover og det eneste du kan gjøre er å prøve å vise at det er du som bestemmer, bremsen er på maks og drakampen kan begynne, kan nevne at i Ranaelva fiskes det kun med enkeltkrok med innklemt mothake.
Laksen flyr opp i luften og alt vi hører er bare smellet av en noe så strekt nylon på 0,45mm(15kg)
Laksen takker for seg, det gjorde for så vidt han med fiskestanga også og jeg ble stående og fiske til nattefredningen tikket inn klokken 00:00

* 17.08.2018 Båtbakkea (valdet nedenfor Meforsen)
Kom ned til elva ved syvtiden og slo av en prat med de som hadde kjøpt kort hvor jeg fisket dagen før, rigget utstyret og tok fatt på den lille gåturer nedover elva for å komme til Båtbakkea/trolldalen
Etter å ha mistet 2stk som jeg der å da kjente kunne vært røykalaks, tar jeg meg en pause for så å bytte sluk.

Det er nå denne historien blir til!
Kaster ut, kjenner sluken dunke seg nedover steinene og begynner og dra inn, jeg kjenner jeg har noe på men tenker at det er noe greier fra bunnen, får sluken i stangtuppen og ser at jeg har dratt med meg nylon inn fra bunnen. Jeg legger i fra meg stanga og begynner og dra inn for hånd.
I det øyeblikket jeg har hentet inn slakken som var på elva kjenner jeg at det er noe tungt, og i det jeg tenkte det så flyver det opp en kjempefin laks over vannflaten, jeg kjenner at nylonet er på vei gjennom hånda mi som barberblad.

Heldigvis klarer jeg å bare la den gå ut med det jeg hadde i handa, så var det å begynne og dra igjen men jeg turte ikke bruke kun hendene så jeg halte inn litt og ga det en runde rundt armen og jakka. Slik holdt vi på i 10minutter og jeg bestemte meg for å ringe en venn, akkurat slik som i jeopardy.
Mens hjelpen ikke kunne komme fort nokk med håv så var det bare å jobbe på videre.
Vi nærmet oss stedet jeg hadde bestemt meg for å dra den i land og etter mye om og men klarer jeg å få den i land.
Nydelig hakelaks med 40m 0.45nylon og en 32grams møresild som fisker nummer 3 mistet dagen før.
Nå blir det å finne ut hvem vedkommende er slik at jeg får levert tilbake sluken, og kanskje spandere en bit røykalaks. DETTE SKJER BARE EN GANG I MITT LIV!