Spinnerfiske i lakseelva

posted in: Blogg | 0

Spinnerfiske i lakseelva av Bernt Gjelsten.

Bildet lånt fra Børselv Jeger og Fiskeforening

Spinneren er ikke bare et effektivt middel på fjellvann etter fjellørret eller etter røye. Det fungerer og meget godt å bruke spinner i elva etter laksen. Fram til siste halvdel av 1990-tallet var jeg ikke overbevist om at spinner var effektivt etter laksen, men en fiskekamerat av meg fortalte regelmessig om laks han tok på spinner i Stordalselva på Sunnmøre. Så da begynte jeg å prøve spinnerfisking etter laks i strømsterke vassdrag. I Stordalselva er «Stordalsmepps» et eget begrep. Sølvblank skei og gul – orange kropp er modellen der. Dette er en relativt tidlig produsert laksespinneren til det franske konsernet Mepps, som siden tidlig på 1960-tallet har herja ferskvann i Norge med sin effektivitet. Vekta er fra 18 til 30 gram alt etter vannstand. Meppskonsernet har utvikla klassiske laksespinnere i sølv, svart, kobber og gull. Det er og nyere fluoriserende spinnere å få kjøpt fra Mepps. Disse finnes mellom annet i fargene orange, gul, og grønn.

Laksespinner 32gr “Gull

Siden gjennombruddet med spinner har jeg nesten alltid et par spinnere med meg på fisketur uansett type elv. I løpet av årene har det blitt mange fine lakser som jeg har tatt på spinner i ulike elver. Jeg har og fått brukbart med laks på sluk, men jeg finner spinneren kasta skrått motstøms oppe i strykpartiet og nede i skummet eller glidende over brekkpartiet av hølen langt giftigere. Skjellets kraftige rotasjon og vibrerende lyd i vannet irriterer tydeligvis laksen på rett måte. I Børselva hadde jeg en liten konkurranse mellom Abu-droppen og mepps vs møresild og toby i 2005 og 2006. Grønn tobysluk og Abu- droppen fiska bra i den elva, de to andre fiska brukbart, men var ikke i nærheten av resultatet til droppenspinneren og tobyen. Men det er viktig å ta høyde for at denne fiskinga kun ble gjort gjort i ei ukes tid på en jevn vannstand og med lik sikt i vannet og innenfor et område på 4 kilometers lengde. Etterhvert fiska meppsen bedre og bedre et par dager, men merkelig nok kun på laks fra 3 kilo og oppover.

Sjøørret på 1,7 kg tatt på flomelv på Jensen insectspinner. (Skorgenelva)

På Nordvestlandet tar «tarten» som jeg kaller smålaksen fra 1 til 3 kilo sølvmeppsen like så godt som laksen. Slik sett beviste ikke testen min noe særlig, men den visste jo at disse to spinnerne fanger godt både på jevn vassføring i Børselva i Finnmark og på flomelver i Romsdal og på Sunnmøre. Den største laksen jeg har tatt på spinner var 8.5 kilo. Aller best synes jeg den fungerer på nygått smålaks og fisk på 3-4 kilo. I Børselva i Porsanger har jeg fiska bra med sjørøye på spinner også, gjerne små og svarte eller blanke ned rødt og blått. Spinneren “Flying condom” er effektiv i mørke elver med myrfarge etter regn. Navnet har den fått på grunn av gummikroppen. Om den er lik en kondom kan sikkert diskuteres, men i likhet med andre effektive spinnere jeg har fiska mye med irriterer den laksen på standplassen eller på vei opp brekkpartiet av hølen godt nok. Best har den fiska på smålaks på grunt vann etter mine erfaringer.

Smålaks på stor flomelv på 1,5 kilo tatt på blank Mepps. (Skorgenelva)

Selv om jeg nå har nevnt noe om enkelte spinnere jeg har hatt bra utbytte av å bruke så trenger ikke dette være en fasit. Det er sjeldent klare svar i laksefiskets verden. Hadde jeg brukt andre typer og merker tror jeg de hadde fiska tilnærma like godt om forholda for laksehogg var gode der og da. Som kjent er laksehogget selve øyeblikkets hendelse. Rett tid og rett sted er ei forslitt frase, men den er sann nok for det. Ja, når det gjelder laks er dette egentlig det eneste som betyr noe om alt annet av detaljer skulle legges vekk. Tiden og stedet.
La oss tenke at laksen lar seg provosere av spinneren sin vrikking og vibrering, og at dette irriterer revirhevdelsen til denne sølvblanke rovfisken. Vi tar og utgangspunkt i at spinneren får tilnærma samme silhuettvirkning som ei flue som danser forbi fisken i stryket. Da kan vi muligens fastslå følgende: Laksen tar spinner og flue fordi den ser den i silhuett mot vannflata og mot himmelsjå.

Laks på 3,7 kilo fiska på flying condom. (Børselva)

Skygger og lysskifte er definitivt viktig. I solskinn og på blank elv tar laksen gjerne en blank mepps. Jeg har flere ganger opplevd at laksen har tatt både sluk og spinner i strieste skummet uten at den var i nærheten av å gå dypt, men da tror jeg at det er helt nygått fisk på elva som biter, jeg tror ikke at en laks med en klar standplass i hølen tar uten agnet kommer ned til den. Når det blir seint på kveld i hildringstimen og tidlig dag med dugg rundt vadebeina dine tar den gjerne svarte spinnere. Jensen Insect-spinner med svart skjell har lenge vært bra. Variasjonens kunst er det du har muligheten til å bruke når forholdene er vanskelige og laksen er enda mer sær enn hva den pleier å være. Det er da du skal prøve de små spinnerne til Abu.  En 8 grams i blått og sølv har jeg brukt på lita elv flere ganger med godt resultat. Kast skrått motstrøms og utøv bevegelig fiske nedover hølen. Avfisk den litt systematisk. PANG! Sa det når jeg tok en nygått laks på 5,2 kilo under slike forhold. Skift for all del treblekrokene til kraftigere størrelse med bra gods før du tar i bruk disse små ferskvannspinnerne til laksefiske En laksekjeve bryter på krokstålet på en helt annen måte enn hva en fjellørret greier.

Generelt tar laksen etter min erfaring best mellom klokka 04.00 og 09.00 i juni og juli. I august fra klokka 06.00 til 10.00. Det forteller mine fiskedagbøker i det minste. Om kvelden er jeg ofte aktiv mellom klokka 19.00 og 00.00 og av og til er den sølvblanke villig på plass i hølen og biter tak i krokstålet. Men dette stemmer heller ikke alltid. I ei elv som Valldøla tar den sjelden før klokka 09.00. Kan det ha med sikten i elva å gjøre? Den fører med seg uklart smeltevatn fra breer. Jeg vet at mange av mine teorier muligens kan stemme mindre bra for andre fiskere. Men det du leser her er i det minste det beste av den erfaringen jeg har å gi deg.